Eidstendahl.com

Nettside om musikkgruppen Eidsten Dahl og norsk annen norsk musikk

Anders Eidsten Dahl

Anders Eidsten Dahl er en kjent og kjær norsk musiker som er kjent som grunnlegger av Eidsten Dahl trio, hvor han spiller sammen med sine søstre. Ulikt sine søstre, tok ikke Anders til musikken i barneårene. Det var ikke før i de tidlige tenårene at Anders innså at musikk, og da spesielt orgel, var noe han ville utforske mer. Han hadde årene før vært en del av koret Sølvguttene, men hadde ikke spilt noe instrument. Etter å ha forlatt Sølvguttene og gjennomført videregående gikk han videre til å studere ved musikkhøgskolen i Oslo under Terje Winge. Han ble uteksaminert fra skolen i 1999 med en grad innen kirkemusikk. Han kom tilbake til samme høgskole to år senere og gjennomførte et studie under Kåre Nordstoga. Studiet ble avsluttet i 2003 med en diplomoppgave i solistisk orgelspill. Etter to perioder ved musikkhøgskolen reiste Dahl til København og begynte med studier ved Musikkonservatoriet, hvor han gjennomførte et to års studie under Hans Fagius på Kungl. Under sitt opphold i København spesialiserte Dahl seg innen soloopptredener. Dahls repertoar spenner enormt og han er kjent for å elegant balansere mellom barokk og moderne musikk med vekt på J. S. Bach og orgelmusikk fra den romantiske perioden. Siden 2001 har Anders Eidsten Dahl, i tillegg til en rekke andre prosjekter, også vært ansatt som kantor i Bragernes Kirke i Drammen. I tillegg til sitt arbeid med kirkekoret, er han kunstnerisk- og administrativ leder av kirkens serie med orgelkonserter.

 

Karriere

Anders Eidsten Dahl debuterte som soloartist i København og to uker senere i Oslo. Etter hans debut har Eidsten Dahl i mange år vært høyt etterspurt som orgelsolist, kammermusiker og harpsykordist. I 2000 var Dahl sammen med sin gode venn og medstudent i Oslo, trombonisten Marius Hesby, finalist i den aller første ConocoPhillips konkurransen. I 2003 ble han hedret med Ticon musikkstipend. Allerede før han var ferdig med sine studier kvalifiserte han seg for en rekke store internasjonale orgelkonkurranser og i 2002 var han finalist i “Second International Organ Competition” i Erfurt i Tyskland. Dahl har siden 2004 arrangert en rekke orgelkonserter i Tyskland, Russland, Slovakia, Østerrike og Skandinavia.

 

Samarbeid og utgivelser

I Norge samarbeider Anders Eidsten Dahl jevnlig med eliten av norske musikere og han har flere prosjekter bak seg i samarbeid med Ole Edvard Antonsen, Arve Tellefsen og Knut Buen for å nevne noen. Med sin oppvekst i en meget musikalsk familie hvor alle medlemmene arbeider innen enten klassisk-, jazz-, eller kirkemusikk, samt flere år som aktiv medlem av kirkekoret Sølvguttene, har Eidsten Dahl alltid hatt en forkjærlighet for klassisk og kirkemusikk, men han har også flere spennende prosjekter bak seg hvor han begir seg ut på utrygg grunn sammen med sine søstre i Eidsten Dahl trio. Anders Eidsten Dahl har gitt ut flere album som solist og han har blant annet gitt ut album med fransk orgelmusikk med verker av komponister som Franck og Widor. På dette albumet benytter han Cavaillé-Coll-orgelet som er å finne i St. Etienne Katedralen i Caen. Han har også gitt ut album med verk fra Bachs triosonater, fremført på kororgelet i Oslo domkirke. Hans siste plateutgivelse er et orgelverk av Franz Liszt som er fremført på hovedorgelet i Oslo domkirke.

 

Anders Eidsten Dahl arbeider i dag med en rekke ulike prosjekter hvor han samarbeider med både norske og internasjonale artister og ensembler, i tillegg til Eidsten Dahl trio sammen med sine søstre. Trioen har planer om nytt album, men grunnet stor pågang på ulike soloprosjekter har de ikke rukket å finne tid ennå, men for alle som venter i spenning på deres neste album er det håp om at man ser noe nytt fra den fremragende trioen i 2018 eller tidlig 2019.

Privacy Policy