Eidstendahl.com

Nettside om musikkgruppen Eidsten Dahl og norsk annen norsk musikk

Elektronisk musikk – Eneste måten å hevde seg internasjonalt?

Norge har aldri kunnet kalle seg selv en stor musikknasjon. Selv om vi har produsert en rekke store artister går det gjerne tiår mellom hver gang man kan si at en norsk artist har oppnådd internasjonale sukksess. Ser man bort fra klassiske stjerner som Ole Bull, Edvard Grieg og Arve Tellefsen, er det strengt tatt bare A-ha som i nyere tid har oppnådd internasjonal suksess som kan måle seg med artister og band fra våre naboland som Danmark og Sverige. Spesielt Sverige har bevist en enorm evne til å produsere band som har oppnådd enorm suksess i utlandet. Man kan nevne i fleng Abba, Europe, Zara Larsson, Roxette, Ace of Base, The Cardigans, Robyn, A*Teens, Alcazar, September og Play, bare for å nevne noen meget få. De siste fire tiårene har svenskene en rekke store suksesser i utlandet, mens vi i Norge kan vise til A-ha. Nå skal man på ingen måte ta fra A-ha noe for det de klarte på 80- og 90-tallet. De oppnådde en suksess som Norge aldri før har sett maken til og selv i dag, 35 år etter at bandet ble grunnlagt, klarer de å fylle store arenaer verden over. Det beviser at det er fullt mulig for også norske musikere å lykkes i utlandet.

 

Elektronisk suksess

Siden A-ha herjet hitlistene verden over på 80- og 90-tallet, har det vært meget stille rundt norsk musikk i utlandet. Med unntak et et yderst lite antall singler har ikke en eneste norsk artist klart å komme i nærheten av den suksessen A-ha opplevde, med det var før elektronisk musikk og DJ’er ble mainstream. Nå er ikke DJ i seg selv noe nytt. DJ’er har eksistert i over 40 år, men det at DJ’er utvikler egen musikk og oppnår suksess slik David Guetta, Armin Van Buuren, The Chainsmokers og Calvi Harris har oppnådd de siste 8 årene er tidligere totalt uhørt innen musikken. Dette er også en sjanger hvor Norge har hevdet seg og både Alan Walker og Kygo er i dag ansett som å være blant de 20 beste DJ’ene i hele verden. Walker og Kygo har til og med overgått suksessen til vår gamle storhet A-ha. Overgått dem blir feil å si. De har knust dem! Uansett om man teller antall streams, antall solgte album eller antall solgte billetter har både Kygo og Walker lagt A-ha langt, langt bak seg. Men betyr dette at den eneste muligheten norske artister har i utlandet er om de er DJ’er eller jobber med elektronika?

Mange har hevdet det de siste årene, men vi anser det som å være totalt feil. Det man glemmer er at alle musikere i dag har samme verktøyene tilgjengelig, og både Walker og Kygo fikk sin start på gutterommet hjemme, fra hvor de lastet opp musikken sin på kanaler som YouTube og SoundCloud. Dette kan alle norske artister gjøre, det er ingenting som stopper dem. Uten å ta fra verken Kygo eller Walker noe, er det også et faktum at DJ’er og elektronika er en av de hotteste musikksjangrene for tiden og andre store, etablerte artister kontakter selv dyktige DJ’er for å inngå samarbeid. På mange måter kan man si at en DJ i dag gjør mye av jobben som tidligere ble gjort i studio av produsenten. Nye regler hva gjelder sampling har også gitt DJ’er helt nye muligheter som de tidligere ikke hadde.

 

BBC Sound of

Det spirer og gror godt i det norske musikkmiljøet og det er ingen grunn til å si at det bare er elektronika-artister og DJ’er som kan gjøre suksess i utlandet. Det underbygges også av det faktum at Sigrid Solbakk Raabe, bedre kjent som bare Sigrid, fra Ålesund nylig ble kåret til nummer en på BBC Sound Of 2018 liste. Dette er en liste som tidligere år har vært toppet av navn som Dua Lipa, Adele, Hozier og Ed Sheeran.

 

Privacy Policy