Eidstendahl.com

Nettside om musikkgruppen Eidsten Dahl og norsk annen norsk musikk

Caroline Eidsten Dahl

Caroline Eidsten Dahl er født og oppvokst i Drammen. Med bakgrunn fra en meget musikalsk familie startet Caroline med musikk allerede i barneårene og det ble tidlig klart at fløyte var et instrument den unge Caroline hadde talent for. Etter at hun hadde fullført videregående søkte hun seg til Griegakademiet i Bergen, hvor hun under Frode Thorsen studerte blokkfløyte. Caroline ble uteksaminert fra akademiet våren 2003. Høsten 2001 studerte hun også under Dan Laurin ved Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. I 2006 avsluttet hun sitt studie ved Kungliga Musikhögskolan da hun leverte sitt diplomstudium, med fordypning i kammermusikk.

 

Karrieren

Caroline har gjennom karrieren spilt sammen med en rekke ledende ensembler fra både Norge og utlandet. Av de største og best kjente kan man nevne opptredner og innspillinger med Kremlin chamber orchestra, Drottningholms Barockensemble, 1B1 Group, Barokkanerne, Bergen Kammerensemble, Norsk Barokkorkester, Kammer Allegria, Trondheimsolistene, Norsk Kammerorkester og Oslo Barokkorkester. I tillegg til sitt arbeid med store ensembler som dette har Caroline også gjestet en rekke betydningsfulle festivaler verden over. Hun har hatt opptredener som både solist og gjesteartist under Stavanger internasjonale kammermusikkfestival, Oslo Operafestival, Stockholm Early Music Festival, Johan Halvorsen Musikkfest i Drammen, Oslo Kammermusikkfestival, The Early Music Festival i London, Vinternattfestivalen i Oslo, Griegfestivalen i Arendal, Barokkfest i Trondheim, Johan Halvorsen Musikkfest i Drammen, samt to opptredener under The Early Music Festival i London i 2014.

 

Den Norske Opera og Ballett

Selv om Caroline Eidsten Dahl allerede hadde en lang og aktiv karriere bak seg, var det først i 2009 at det norske folket skulle bli ordentlig kjent med henne som artist. Sesongen 2009-2010 ble Caroline ansatt ved Den Norske Opera og Ballett under deres oppsetning av “Poppeas Kroning”. For sitt engasjement mottok hun strålende kritikk og hun ble siden, i både 2012 og 2016, invitert tilbake til Den Norske Opera og Ballett da de satte opp “Ulysses vender hjem”.

 

Stipend og priser

Siden hun startet sin karriere har Caroline Eidsten Dahl mottatt en rekke priser og stipendiater.  

Det starter våren 2007 ble hun var en av bare tre vinnere av Rikskonsertenes lanseringsprogram “Intro-klassisk” for perioden 2008 til 2009. Prisen så henne i regi av Rikskonsertene reiste rundt i Kina og India for å fremme norsk og kinesisk musikk. Caroline har også oppnådd finaleplass i den anerkjente Yamaha recorder ensemble competition i Cambridge i 1998, før hun i 2010 mottok publikumsprisen for sitt arbeid med sin egne blokkfløytekvartett Woodpeckers Recorder Quartet under konkurransen Ear-ly arrangert på Nordem. For årene 2010 og 2011 var Caroline også mottaker av Statens kunstnerstipend for nyetablerte kunstnere i Norge.

 

Utgivelser

I tillegg til flere utgivelser som gjesteartist og med Eidsten Dahl trio, har Caroline gitt ut flere soloalbum. Hennes debut kom i 2014 da hun ga ut “Blockbird – Norwegian Recorder Music” på det velrenommerte plateselskapet Lawo Classics. Siden har hun også gitt ut to andre soloalbum på Lawo Classics, i tillegg til et album med kammermusikkverket for blokkfløyte og orgel.

 

Blokkfløyte

Blokkfløyte er et treblåseinstrument i gruppen kjent som intern kanalfløyter, med munnstykke. En blokkfløyte skiller seg fra andre kanalfløyter ved at den har tommelhull for overhånden og syv fingerhull: tre for overhånden og fire for den nedre. Blokkfløyten er den mest fremtredende kanalfløyten innen vestlige klassiske musikk. Blokkfløyten ble først dokumentert i Europa i middelalderen og fortsatte å nyte enorm popularitet i renessansen og barokkene, men ble lite brukt i klassisk- og romantisk periode. Blokkfløyten fikk en gjenopplivning i det 20. århundre og ble et populært instrument for amatører og ble mye brukt i pedagogisk arbeid. Kjente komponister som har skrevet verk for blokkfløyte inkluderer Monteverdi, Lully, Purcell, Handel, Vivaldi, Telemann, Johann Sebastian Bach, Paul Hindemith, Benjamin Britten, Leonard Bernstein, Luciano Berio og Arvo Pärt.

 

Privacy Policy