Streaming – En bærekraftig fremtid for norsk musikk?
Måten vi lytter til musikk på har utviklet seg drastisk i løpet av de siste ti årene. Vi har gått fra å kjøpe CD’er til å laste ned sanger direkte på mobiltelefonen, eller vi betaler et lite månedlig abonnement for ulike online streamingtjenester. I 2017 ble det klart at for første gang i historien ble overvekten av musikkbransjens inntekter generert av nettopp streamingtjenester. Dette i ifølge offisielle tall fra Recording Industry Association of America. Mange tok disse tallene som et bevis på akkurat hvor viktig streaming har blitt for bransjen, mens andre bare ser det som starten på slutten. For selv om bransjen tjener penger, er de totale inntektene gått ned og en rekke av verdens største streamingtjenester sliter med å tjene penger. Faktisk viser tall at det er ingen av dem som tjener nok penger til å drive med positive tall.
Lite penger og stor usikkerhet
“Enn så spennende det er med kraftig vekst i 2016, er vår forretningsmodell ennå skjør og full av risiko. Markedet er fortsatt i utvikling og vi har opplevd uventede svinger altfor mange ganger før.” Dette skrev Cary Sherman, styreformann og administrerende direktør i RIAA i et brev til deres aksjonærer på slutten av 2016.
Det Berlin-baserte selskapet SoundCloud, som er verdens største streamingselskap, rapporterte på slutten av 2017 at de sier opp 40% av sine ansatte verden over og at de har kapital til å holde dørene åpne til tredje kvartal 2018. Om selskapet ikke får inn ny kapital eller blir kjøpt opp er det trolig kroken på døren. I 2015 rapporterte det svenske selskapet Spotify om en imponerende inntjening på 1,3 milliarder dollar, men tallet kom sammen med totalt tap på nærmere 200 millioner dollar. Begge disse tallene har økt dramatisk fra året før og det er ingen grunn til å tro at trenden ikke vil fortsette i årene som kommer. Andre selskaper, som Pandora og Rhapsody, har begge rapportert kraftig økning i inntekter de siste årene, men økte inntekter hjelper lite når de i likhet med Spotify rapporterer enorme tap og røde tall år etter år. Det er heller ikke alle som har lyktes med å få inn ny kapital og de siste tre årene har både Rdio, Live365 og Songza måtte legge inn årene etter flere år med enorme tap.
Kun artisten som tjener penger
Selv store og etablerte artister melder om reduksjon i sine inntekter ettersom streamingtjenester tar over. Nå tjener de fleste store artistene fortsatt betydelige summer og de lider således ingen nød og selv om inntektene fra platesalg er gått noe ned, er det ikke snakk om betydelige summer. En annen fordel for musikerne selv, er at flere små artister rapporterer at de tjener langt mer, grunnet det faktum at streaming sørger for at deres musikk når et langt større publikum. Så mens streaming så langt virker til å ha et positivt utslag for artistene selv, taper de som skal levere tjenesten enorme summer.
Er streaming virkelig fremtiden?
Selv om mange av de involverte ikke liker det, er det bransjen selv som har lagt mye av grunnlaget for økt streaming. Resultatet etter ti år med økt streaming er at albumsalget faller hvert år, mens salget av singler øker betydelig. På mange måter kan det virke som om bransjen har skutt seg selv i begge føttene, for ved å gi kunden mer valgmuligheter har man fjernet en vesentlig del av inntektsgrunnlaget og samtidig påført seg selv enorme kostnader med å skulle utvikle ny streamingteknologi, som på over ti år ikke har vært i nærheten av å betale for seg selv.
Så lenge streamingplattformene som er populære i dag ikke klarer å tjene nok penger til å holde hodet over vann, må man innse at dagens modell ikke fungerer. Skal streaming være fremtiden må det gjøres enorme grep og de må gjøres nå!